În antrenamentul cu haltera există diverse elemente care se demonstrează de fiecare dată a fi esențiale pentru un randament maxim în sală. Acestea sunt: haltera, rack-ul, discurile cu greutăți, creta pentru mâini și o podea solidă, perfect dreaptă. Mai presus decât atât, trăim într-o lume plină de accesorii și recuzite; unele dintre acestea fiind absolut necesare.
Ideea acestui articol este de a te sfătui în procesul de prioritizare a investițiilor pe care le vei face în tranziția ta din “începător total” în “începător dedicat” ca apoi să ajungi un atlet de nivel mediu.
1. ADIDAȘI
Cine îi poate purta?
- Oricine
Ce fel de?
- ½”-¾” călcâi rigid, materialul adidașilor trebuie să fie și el cât mai rigid posibil, ideal ar fi ca aceștia să fie echipați cu așa-numita curea pentru metatarsiene. Branduri recomandate: Nike, Adidas, Risto, Rogue Fitness, Asics, and Do-Win;
Când trebuie purtați?
- Incă de la începutul sesiunii de încălzire;
Unde îi putem purta?
- Exclusiv în sala de sport!
De ce ne trebuie?
- Pentru că te vor face mai înalt;
- Au o bază rigidă și solidă care te va ajuta, oferindu-ți un echilibru sporit, astfel, vei reuși să transferi cât mai multă forță spre halteră;
- O să simți beneficiile structurii acestor adidași de fiecare dată când vei executa o genuflexiune, deadlift sau o presă – la fiecare dintre aceste procedee, principiul este ca greutatea să fie mișcată în sus, contra forței gravitaționale. Din punct de vedere constructiv, adidașii de alergat sunt construiți pentru a-ți facilita transmiterea forței în partea frontala a piciorului. Adidașii de haltere, după cum am menționat și mai sus, sunt extrem de rigizi și sunt construiți pentru a transmite această forță în mijlocul piciorului.
- Călcâiul ridicat mărește unghiul de înclinare al tibiei forțând “participarea” cvadricepsului și mai mult. Recomandăm o înălțime undeva între ½”-¾”, adică 1,4-1,9 mm. Tot ce depășește această înălțime, se încadrează în categoria “olympic weightlifing” sau sunt recomandate persoanelor cu o severă problemă a mobilității care nu a putut fi corectată doar prin ajustarea distanței picioarelor la executarea unei genuflexiuni;
- Plasticul rigid sau pielea din care este făcută cureaua care trece peste metatarsiene, are atât rolul de a oferi un suport lateral cât și prevenirea piciorului de a aluneca în interiorul adidasului; Aceste 2 aspecte sunt foarte importante atâta timp cât GENUNCHII TREBUIE ȚINUȚI ÎN EXTERIOR în timpul unei genuflexiuni.
- Prețul acestora este undeva între $60-$200 – Funcție de nevoile fiecăruia – Dat fiind faptul că nu îi veți purta decât o oră maxim pe zi, aceștia o să vă țină destul de mult!
2. CENTURA
Cine o poate purta?
- Persoanele care ridică de minim câteva luni și știu să includă și abdomenul în acest proces. Unele persoane aleg să ridice fără această centură și confirmăm faptul că se pot ridica greutăți și fără centură.
Ce fel de?
- De preferat centura ar trebui să fie de piele, cu o grosime suficientă. Branduri reomandate: Best Belts, Titan and Inzer. Pretul unei astfel de curele este intre 30$ si $mult.
Când trebuie purtată?
- Când vă terminați seturile de încălzire.
Unde trebuie poziționată?
- Centrul centurii trebuie să fie un pic deasupra taliei. Daca în timpul executării exercițiilor aceasta se mișcă, înseamnă fie că nu este pozitionată bine, sau nu este strânsă suficien.
De ce ne trebuie?
Rolul curelei este de a proteja șirea spinării prin mărirea presiunii asupra abdomenului adică – o contracție mai puternică a mușchilor abdominali. Mitul conform căruia folosirea curelei o să îți facă abdomenul mai slab sub greutatea halterei este total fals.
Recomandăm folosirea unei centuri de piele, cu metodă de închidere clasică și nu velcro (încheietoare care constă din două suprafețe: una de nylon și una de pâslă), de ce? pentru că o centură de piele nu se va desface.
Dimensiunea acestora variază funcție de persoană și de scopul folosirii acesteia. Pentru o presă poate dorim o centură mai lată, pe când la deadlift preferăm una mai subțire. Înainte să vă achiziționați una, mergeți și încercați cât mai multe modele și dimenisuni.
Notă: În afară de adidași și centură, restul accesoriilor sunt necesare doar dacă aveți la activ câteva accidentări, sau dureri.
3. FAȘE PENTRU ÎNCHEIETURĂ (WRIST WRAPS)
Cine le poate purta?
- Persoanele care au avut o accidentare la încheietură și necesită siguranță în timpul executării unor prese (bench press sau presă strictă).
Ce fel de?
- Fașele elastrice cu sistem de închidere din velcro si “thumb loop” (elastic pentru degetul mare). Branduri recomandate SBD, Schiek.
Când trebuie purtată?
- Atunci când executați presă pentru piept, presă normală, genuflexiune.
Unde trebuie poziționată?
- În jurul încheieturii, nici mai sus nici mai jos. Pare simplu dar am mai întâlnit cazuri 🙂
De ce ne trebuie?
Atunci când vorbim de presă și de presă pentru piept, inclinația încheieturii nu trebuie să fie mai mare de 10-15°. Mai multe detalii tehnice găsiți pe Gripping Matters. Orice înclinație mai mare decât atât produce un moment în încheietură care, limitează forța transmisă către halteră.
Câteva accidentări sau patologii pot limita abilitatea unei persoane de a avea această înclinație. În aceste cazuri fașa pentru încheietură acționează ca un schelet exterior care aduce o stabilitate adecvată.
Până la urmă, dacă nu trebuie să porți fașe ca urmare a unor condiții medicale-alegerea este a ta!
4. CHINGI (WRIST STRAPS)
Cine le poate purta?
- Persoanele care, din cauza unor accidentări nu pot avea un grip bun.
Ce fel de?
- chingi de pânză sau piele. Branduri recomandate: Risto, Harbinger si Rogue Fitness.
Când trebuie purtată?
- Atunci când executăm Deadlift, Rack pull, RDL, Snatch grip Deadlift.
Unde trebuie poziționată?
- În jurul încheieturii și în jurul halterei.
De ce ne trebuie?
Cu toată stima pentru mișcările de tragere, gripul devine de fiecare dată un factor limitator. Spatele nu o să poată prelua ce mâinile nu pot ridica – din cauza unui grip greșit sau prea slab.
Un începător va începe să execute deadliftul cu ajutorul cretei și a cu “double overhand grip”.
Puterea gripului va deveni direct proporțională cu kilogramele pe care le vei pune pe halteră până când acest tip de grip nu va mai funcționa. În acel moment trebuie să schimbi gripul la “Hook Grip” – acest grip nu este deloc plăcut, așa că exersați treptat!
Pentru unele persoane, nici măcar cu acest tip de grip nu mai pot ridica de la o anumită greutate în sus – dar mai există o variație si anume “Mixed Grip“. Atunci când nici acest tip de grip nu mai funcționează, trebuie să apelăm la chingi. Acestea elimină total problema gripului. Chiar dacă este greu, folosește aceste chingi doar când este cazul – nu trebuie să ajungi dependent de ele!
5. Fașe pentru genunchi
Cine le poate purta?
- Persoanele care au suferit o accidentare la un ligament, sau este subiectul unei inflamații cronice. Orice persoană care dorește să simtă căldură în zona genunchiului.
Ce fel de?
- Branduri recomandate Ace Bandage, Rehband,
Când trebuie purtată?
- Atunci când executăm genuflexiuni.
Unde trebuie poziționată?
- în jurul genunchiului
De ce ne trebuie?
Deoarece fașele produc compresie, stabilitate, căldură ligamentelor. Acestea sunt importante pentru orice persoană care a suferit accident la ligamente. Sunt recomandate oricărui atlet care pune greutăți serioase și ridică în mod constant.
În închiderea acestui articol, două elemente sunt esențiale pentru antrenamentul cu haltera, încălțările și cureaua. În plus față de acestea, în funcție de condiția și nivelul vostru de pregătire puteți sau nu să folosiți accesoriile mai sus menționate.
Spor la antrenament!
Chinga este un obiect extrem de util cand acest sport va suprasoliciteaza , foarte usor de folosit si foarte util !
Salut, puteti sa recomandati un site bun, care livreaza si in Romania, unde pot sa cumpari lucrurile recomandate?
Salutare! Multumim pentru comentariu. Chingile le poti lua de oriunde din Romania,
Lifterii – sunt mai multe siteuri, atat in Romania cat si in EU. Eu i-am cumparat de pe https://www.startfitness.co.uk/
Fasele pentru genunchi… aici depinde foarte mult de material grosime, etc etc. iti pot recomanda – https://www.decathlon.ro/genunchiere-cross-training-5mm-id_8548500.html, ieftine si foarte bune! daca vrei sa te arunci la ceva mult mai calitativ, poti cauta pe site la Rogue.
Centura si wrist Wraps… eu sincer folosesc de la MyProtein si sunte extrem de multumit!