Atunci când vezi alimente de această culoare, nu mai sta pe gânduri, mănâncă!

Aceste alimente, au potențial să crească masa musculară, să ardă mai multe grăsimi și per total să aducă nenumărate beneficii organismului.

Fitochimicale puternice!

Toți am auzit despre importanța consumării legumelor și fructelor pentru nenumăratele beneficii aduse sănătății. Dar acest sfat, fără explicații extra este complet nefolositor și oarecum, ar trebui să fie știut de toată lumea.

Motivul principal pentu care fructele si legumele sunt atât de bune pentru noi, nu stă doar în faptul că acestea conțin multe vitamine și minerale (deși acest aspect este clar un plus), motivul este spectrul incredibil de mare din punct de vedere fitochimic. Absolut toate acțiunile “miraculoase” pe care aceste fructe și legume ni le pot aduce, sunt datorate acestor caracteristici fitochimice.

Unele elemente îți pot face ficatul mai sănătos, inima, ochii, sistemul imunitar etc. Din fericire, cele mai puternice caracteristici fitochimice, se pot identifica foarte ușor după culoare.

Culorile care ar trebui să îți atragă atenția

Hai să facem o scurtă clasificare:

 • Fitochimicalele conțin categorii majore de carotenoide si polifenoli;
 • Aceste categorii, includ la rândul lor acizi fenolici, flavonoide și stilbenele;
 • Flavonoidele includ printre altele si antocianii, adica fix ce ne interesează pe noi.

Antocianii sunt găsiți în miere, struguri, lemnoase, cereale, ulei de măsline, și în diferite fructe și legume. Unele au culoarea roșie, mov, albastru închis, indigo, iar asta înseamnă că sunt pline de antociani.

Unele studii arată faptul că legumele care au cel mai mare conținut de antociani au culoarea albastru închis sau indigo.

You can’t go wrong when you chew blue, are fed red, or slurple some purple.

De ce sunt antocianii atât de cool?

Pentru a sprijini această afirmație, am făcut o listă.

 1. Ajută la creșterea masei musculare și diminuarea țesutului adipos: Pentru cei leneși care aruncă cu bani stânga-dreapta în speranța de a găsi pastila minune care mimează activitatea fizică… Natura deja a creeat una, se numește afina. Aceasta este bogată in  cyanidin3 glucozida (antociani). Mai multe studii arată faptul că aceasta ajută mușchii să absoarbă carbohidrați din sânge, astfel, mușchii vor avea parte exact de ce trebuie pentru a crește.
 2. Luptă împotriva diabetului
 3. Previne cancerul: Mai multe studii arată faptul că antocianii poate opri metastaza de la nivelul cancerului mamar; Acesta mai blochează formarea tumorilor canceroase (cancer de prostată), cancerul de colon; În plus, acesta previne și ajută în războiul dus cu această boală.
 4. Ajută la o bună funcționare a creierului;
 5. Ajută vederea;
 6. Ajuta ficatul;
 7. Asigură sistemul cardiovascular: Un studiu efectuat pe 93,600 tineri și oameni de vârstă medie arată faptul că antocianii reduc riscul de infarct miocardic cu până la 32%. Pe lângă asta, fitochimicalele ajută la o tensiune optimă.

Ce alimente conțin antociani?

După cum am menționat și mai sus, în general alimentele care au culoarea roșie, albastru închis, mov, conțin în general antociani.

 • Afine, murele, cireșele, fructele de pădure, vinetele, prunele, merele, căpșunile, vinul roșu, strugurii, fasolea roșie sunt câteva exemple.

Singura problemă este că biovalabilitatea acestor antociani este extrem de mică. Diverse studii arată faptul că după ce consumi un astfel de aliment, mai puțin de 1% este detectabil în urină. Așa că, sfatul nostru este să consumi destule astfel de alimente și în mod regulat. Evident, există și diverse suplimente cu antociani.

În orice caz, acești antociani, sunt absolut esențiali pentru o viață sănătoasă.

Spor la antrenament!

2020-09-08T08:32:13+02:00

Leave A Comment