Crampele Musculare, ce sunt si cum ne ferim de ele?

Crampele musculare sunt contracții involuntare ale unor mușchi sau grupuri de mușchi care se caracterizează prin dureri intense și eventual, imposibilitatea folosirii mușchilor afectați. Crampele mușchilor netezi sunt numiți colici, iar crampele mușchilor scheletici sunt denumite în mod popular cârcei. Fiecare dintre noi a suferit cel puțin o dată de crampe musculare.

In general, crampele musculare apar atunci când corpul este extenuat dar există și alte cauze secundare cărora nu le acordăm prea multă atenție.

În acest articol vom încerca să arătăm câteva cauze care favorizează apariția acestor crampe, dar și metode de combatere a lor.

Cele mai frecvente cauze de apariție a crampelor musculare

1. Deshidratarea:

Deshidratarea conduce la concentrații neobișnuite de săruri în mușchi, care influențează în mod negativ funcționarea sistemului nervos. Nervii nu mai conduc semnalele electrice sau conduc semnale „imaginare” care se manifestă sub forma crampelor musculare.

2. Hidratarea incorectă:

Prin transpirație nu pierdem doar lichide.

Într-adevăr, pierdem o cantitate mare de lichide, dar pe lângă acestea glandele sudoripare elimină și diverse săruri. Hidratarea corespunzătoare nu înseamnă doar realimentarea cu apă; După un efort consistent corpul nostru are nevoie și de săruri minerale atât de necesare organismului. Din păcate însă, foarte multă lume ignoră importanța folosirii unor băuturi izotonice în timpul exercițiilor cu intensitate ridicată.

3. Lipsa calciului și/sau a magneziului:

Aceasta conduce la o lipsă de ioni (Calciu și Magneziu) care influențează transmiterea semnalelor electrice prin nervi. Ca și în cazul deshidratării, din cauza lipsei acestor ioni, nervii nu mai transmit semnale nervoase sau le transmit doar parțial fapt ce are ca efect o stare generală de slăbiciune. Cârceii intervin doar atunci când nervii trimit semnale inexistente.

4. Antrenament prea intens sau prea lung:

  • În cazul suprasolicitării mușchilor, un masaj în direcția opusă contracției poate fi extrem de benefic. Acest masaj trebuie să se realizeze cu ajutorul unor creme care permit mărirea fluxului sanguin. Pentru a preveni crampele, limitează durata și intensitatea antrenamentului; începe ușor și crește treptat lungimea și intensitatea sesiunii de exerciții.

Ascultă-ți corpul!

  • Exercițiile fizice intense sunt acompaniate de obicei și de o pierdere de electroliți și săruri prin transpirație ceea ce conduce deseori la o lipsă a ionilor de (Calciu, Magneziu/Sodiu). Înlocuiește apa cu o băutură izotonică, poți prepara astfel de băuturi și singur; în orice caz nu este suficient să bei numai apă, un adaos de sare de bucătărie este minimul absolut necesar pentru antrenamente intense.

Recomandăm câteva rețete de băuturi naturale cu electroliți incredibil de gustoase și eficiente:

bautura naturala cu electroliti

Ingrediente:

  • 1 cană de apa de cocos; 1 cană de apă filtrată, 1 lingură de miere raw (crudă/nepasteurizată), 1 lamâie, ⅛ linguriță sare de mare;
  • 700 ml apă, 300 ml suc de mere/pere sau struguri, 30 grame dextroză, 1 gram de sare;
  • 400 ml apă rece, 1 lime,  1/2 lămâie, 1/2 lingura de miere (sau sirop de arțar pentru vegani), 1/2 lingură sare de Himalaya, 1/4 lingură de bicarbonat de sodiu, 1 lingură de semințe chia pisate;

Indicații: 

Se amestecă toate ingredientele si se păstrează în frigider.

Spor la antrenament!

2020-09-08T08:32:27+02:00

Leave A Comment