De ce are nevoie corpul nostru pentru o refacere mai eficienta?

Antrenamentele cu intensitate ridicată de tip (crossFit, funcționale) ard mulți carbohidrați și rup masa musculară, astfel un shake de refacere cu conținut de proteine, aminoacizi și carbohidrați, împreună cu băuturi izotonice și multă apă, stau la baza refacerii organismului. În următoarele rânduri, încercăm să explicăm pe scurt ce se întâmplă cu corpul nostru după un antrenament intens.

1. Fereastra anabolică

O temă mai puțin abordată, însă de o importanță capitală pentru dezvoltarea unui atlet o reprezintă cele 30 de minute ce succed încheierii antrenamentului. Aceste 30 de minute sunt critice și au un rol determinant, pentru că, în această perioadă trebuie să ajungă cât mai mulți nutrienți către mușchi, din simplul motiv că organismul este capabil să asimileze cu un randament superior principiile nutritive ce sunt administrate. Greșeala cea mai frecventă ce intervine în alimentația unui atlet este că acesta se alimentează la o oră sau chiar mai mult de la încheierea antrenamentului ignorând perioada favorabilă de 30 de minute.

Conform ultimelor studii efectuate, raportul ideal de shake pentru  o recuperare optimă este de 2 : 1 (carbohidrati /proteine)

2. Prevenirea inflamației cronice

Inflamarea cronică este un răspuns imun al corpului la o iritație sau o leziune. Un program de antrenament intens poate declanșa această inflamare și, ca răspuns, poate ridica nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism. Nivelul de cortizol poate fi blocat de răspunsul oferit de insulină, care poate fi activată în mai sus menționată fereastră anabolică. 

3. Reincarcă-ți corpul cu minerale

În timpul unui antrenament intens, corpul nostru pierde cantități importante de lichide și minerale, mai exact (calciu, sodiu, potasiu și magneziu). După un astfel de antrenament, toate aceste substanțe extrem de importante pentru organism trebuie aduse înapoi.

Organismul pierde electroliți (în special sodiu) în timpul antrenamentului prin transpirație.

coconut water

Consumă aceste surse naturale de electroliți zi de zi și corpul tău iți va mulțumi:

  • Multe fructe și legume – În mod specific, bananele sunt o mare sursă de electroliți, deoarece acestea sunt bogate în minerale. Potasiul este o formă cheie de electroliți, iar acest fruct dulce este unul dintre cele mai bogate surse de potasiu de pe planetă; De asemenea merele, portocalele, țelina, morcovii, cartofii dulci, fasolea verde, toate  acestea sunt bogate în electroliți  Pentru rezultate optime alege fructe și legume  ecologice;
  • Nuci și semințe – Cele mai multe nuci și semințe sunt bogate în electroliți. Pentru rezultate optime, alege fructe cu coajă lemnoasă care sunt neprelucrate și organice. Adaugă câteva migdale, caju, nuci, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, arahide, alune, semințe de dovleac sau fistic la micul dejun;
  • Legume cu frunze verzi – cele mai multe verdețuri reprezintă o sursă nemaipomenită de electroliți. Spanacul are o compoziție bogată în săruri minerale; verdețurile conțin sodiu, calciu, potasiu, magneziu, precum și “probiotice” care stimulează flora intestinală;
  • Apa de cocos – datorită conţinutului ridicat de electroliţi, potasiu, calciu și magneziu, înlocuiește rapid fluidele pierdute din organism și este benefică pentru persoanele care urmează un program de antrenament intens. 

Spor la antrenament!

2020-09-08T08:32:27+02:00

Leave A Comment